keskiviikko 7. elokuuta 2013

perspektiiviä lämpötiloihin

Unkarin opiskelu on vihdoin alkanut oikeasti. Kuten alussa epäilinkin, pari ekaa päivää menee melko helposti. Uutta ei juurikaan tullut, muutamaa sanaa ja paria lausuntavinkkiä lukuunottamatta samalla kun muut tahkoaa niitten asioitten kanssa jotka meikä jo osasi ennestään. Kerrankin olen paras luokallani, jei! :D Tätä iloa tuskin kestää kauan, sillä nyt vihdoin tänään alettiin päästä niihin asioihin mitä en osaa ennestään ja uutta sanastoa tulee koko ajan ihan hirveästi. Olen iloinen, sillä sitä mää haluankin, uusia sanoja! Ja lauseita! Musta on kiva kun puhutaan koko ajan tunneilla ja koko ajan pitää koittaa muodostaa lauseita asioista joita on juuri opittu :) Kaksi viikkoa on ihan liian lyhyt aika, vaikka vauhdilla edetäänkin. Vaikka vasta on kolme päivää takana ja olen jo oppinut ihan hirveästi. Onneksi voi sitten syksyllä parantaa täällä opittua kielitaitoa kunhan Györiin asti pääsee :)

Päivässä on kolme ketaa 1,5 tunnin oppitunti joiden lisäksi meillä on mahdollisuus osallistua erilaisiin moduuleihin. Menin "Magyar Konyha" eli unkarilainen keittiö-moduuliin sekä kahteen vocabulary-moduuliin. Kokkaus-moduuli oli hieman erilainen mitä kukaan oli olettanut. Oltiin ringissä pöydän ympärillä katsomassa kun unkarilainen nainen kokkasi ja selitti koko ajan tekemisiään unkariksi :D Pyysi meitä toistamaan ruokien nimiä ja kokkausvälineiden nimiä aina välillä. Ja välillä pyysi randomisti aina jotakuta ringistä auttamaan esim paprikoiden pilkkomisessa tai ruoan hämmentämisessä.  Ruokalajina oli lecso -niminen ruokalaji, joka on kurssin teeman mukaisesti perinteistä unkarilaista ruokaa. Lopputulos oli ihan hyvää. Musta oli hauska kun tunnistin naisen puheesta jotain unkarialaisia sanoja, joita olin vasta tänään oppinut ja muutenkin ymmärsin jotain sanoja sieltä ja toisia täältä ja jotain lauseitakin sieltä täältä. Taidan mennä huomenna uudestaan katsomaan, että mikä meininki ja mitä tällä kertaa kokataan, vaikka tosiaan unkariksi mennään eikä englanniksi tulkata. Opin kuitenkin pari uutta sanaa ja jos joka kerta näkee uusia paikallisia ruokia ja niitten valmistusta ja oppii pari uutta sanaa, niin se on jo ihan hyvä :)

Meillä oli maanantaina ohjelmassa kaupunkiin tutustumista ja oppaan ja paikallisten opiskelijoiden johdolla kierrettiinkin sitten Debrecenin keskustaa ja kuultiin paikan historiasta jonkin verran. Kaupunki on ihan hirveän nätti ja sillä on paljon historiaa. Debrecen on kuulemma yksi Unkarin kuumimmista kaupungeista ja siltä kyllä tuntuukin. Joka päivä lämpotila pyörii jossain 40 asteen tienoilla varjossa ja auringossa sitten sitäkin enempi. Maanantaina mentiin myös porukalla istumaan iltaa ruokailun jälkeen ja tutustuin paljon paremmin porukkaan :)

Tiistaina jätin kätevästi kameran huoneeseen kun meillä oli ohjelmassa Folklór est vacsorával, eli Folklore Night with Dinner. Ohjelmassa oli siis paikallisia kansanlauluja (jotka on muuten ihan helkkarin masentavia kun katteli englanninkielisiä käännöksiä!) ja kansantansseja ja tanssiesitysten jälkeen päästiin mekin kokeilemaan miten onnistuu unkarilaiset tanssit. Oli sekä piiri-tansseja että paritansseja. Tanssin ainakin yhden unkarilaisen, yhden saksalaisen, yhden suomalaisen ja yhden japanilaisen kanssa niitä paritansseja. Mulla oli ihan älyttömän kiva ilta, ruoka oli hyvää, tansseja oli hieno katsella ja vielä kivempi itse kokeilla. Ensi viikolla tiistaina sama ohjelma, aivan varmasti olen menossa, niin kivaa oli!

Lämpötilat on täällä tosiaan semmosissa lukemissa että mulla alkaa tehdä jo hiukan huonoa ja keskittyminen tunneilla on ajoittain hankalaa. Ja mahdoton juoda vettä samaa tahtia mitä sitä hikoilee pois :P Ja suolanpuute tuntuu välillä vaivaavan kun ei tee kunnolla mieli syödä lämmintä ruokaa päivällä, onneksi muistin ostaa tänään lisää suolatikkuja :) Mutta perspektiivin (ja otsikon)total takia kerrottakoon, että meksikolainen tyttö kertoi katsoneensa samankaltaista sääennustetta kuin meikäläinen kun pakkasi, ja pakkasi talvivaatteita mukaan kun ajatteli palelevansa :P Ja iltaisin auringon laskiessa ja lämpötilan ollessa "vain" 25 astetta, hänellä on hiukan viileä :D

Suomesta saa muuten kertoa aika paljon, kaikki kyselee koko ajan hirveästi, mutta siitä lisää joskus myöhemmin sitten :)

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, uusi juttu. Tottahan sun on mentävä uudelleen kameran kanssa tansiin. Koita tarjeta muru!

    VastaaPoista
  2. Uuu...! Vau! Hienoo! En osaa sanoo mitään järkevää, mut kuulostaa tosi hienolta! ^^ :D

    VastaaPoista